ПРИЕМ

Държавният глава проведе среща с ректорите на Минно-геоложкия университет и Техническия университет – София

Държавният глава проведе среща с ректорите на Минно-геоложкия университет и Техническия университет – София, посветена на възможностите за добиване и съхранение на енергия от възобновяеми източници у нас.

Амбициите на България да се утвърждава като енергиен център в нашия регион трябва да се градят и на внедряването на нови иновативни и екологични технологии. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2, посветена на възможностите за добиване и съхранение на енергия от възобновяеми източници у нас.

Срещата е продължение на активната работа с водещи представители на академичните среди в страната, които проучват най-ефективните решения за България в контекста на прехода към чиста енергия. В разговора участие взеха министърът на енергетиката Росен Христов, заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков, ректорите на Минно-геоложкия университет и Техническия университет – София проф. Ивайло Копрев и проф. Иван Кралов, както и проф. Георги Тодоров, декан на Факултета по индустриални технологии и ръководител на „Национален център по мехатроника и чисти технологии“ към ТУ – София.

„Държавите, които успеят да постигнат рационални решения за съхранение на енергията, ще държат ключа към бъдещето на енергетиката“, посочи държавният глава. По думите му страната ни има всички природни дадености, необходими за екологично добиване и съхранение на енергия, и са нужни дългосрочна визия и навременни решения в тази посока.

Държавният глава подчерта, че Маришкият басейн трябва да продължи да бъде енергиен център на страната ни с внедряване и  разгръщане на нови технологии, при запазване на заетостта на работещите в енергийния комплекс.

Участниците в срещата бяха единодушни, че пред България има перспектива за производство и съхранение на чиста енергия на конкурентни цени, а държавата не бива да абдикира от ангажимента си да осигури независимост на българската енергетика от външни фактори. Президентът изрази увереност, че в диалог с Министерството на енергетиката, проучванията на водещите български университети за ефективни решения в енергетиката ще продължат. Румен Радев подчерта още, че представителите на академичните среди могат да разчитат на подкрепата на президентската институция в тази насока.

Източник: https://m.president.bg/bg/news6883/prezidentat-ambitsiite-na-balgariya-da-se-utvarzhdava-kato-energien-tsentar-v-regiona-tryabva-da-se-gradyat-i-na-vnedryavaneto-na-novi-inovativni-i-ekologichni-tehnologii.html