Ден на Отворените врати 2022

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

На 15.04.2022 г. (петък) Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ отвори вратите си за най-грандиозното научно събитие „Ден на Отворените врати 2022“ – традиционно превърнало се в своеобразен празник на знанието!

Приблизително 1000 ученици от различни възрастови групи, от цялата страна, участваха в палитра от зрелищни експерименти и пищни демонстрации, забавлявайки се на щандовете на университета.

На събитието присъстваха най-добрите компании от минерално-суровинния отрасъл в България – Асарел-Медет АД, Дънди Прешъс Металс България, ЕлацитеМед АД, Каолин АД, АЕЦ Козлодуй ЕАД, Ескана АД, РусгеокомБГ АД, Клъстер „Природен газ“, които показаха по ярък, завладяващ и достъпен начин лицето на индустрията.

Особен интерес предизвикаха разходките в Музея на уникалните кристали, Музей по геология и палеонтология и Лабораторията по електронна микроскопия, където младежите се насладиха на внушителни колекции от цял свят.

Двата контролирани взрива бяха кулминацията на събитието, която предизвика открития възторг на публиката.

Събитието бе широко презентирано  в телевизонен и радио ефир и отразено на живо в предаването 100% Будни, БНТ.

И тази година събитието надхвърли очакванията и без съмнение доказа, че инженерите от МГУ „Св. Иван Рилски“ са тези, които проектират успеха!