ПРИЕМ
Ден на кариерното развитие в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ - 1

Ден на кариерното развитие в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“

На 02. април 2024 г. Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ проведе „Ден на кариерното развитие в МГУ-2024 г. Над 170 студенти, редовно обучение, имаха възможността да чуят  за преимуществата на професионално развитие в  минерално-суровинната индустрия и възможностите за стаж и работа в едни от най-добрите компании от отрасъла в България – Асарел-Медет АД,  Дънди Прешъс Металс България, Елаците- Мед АД и Дружествата от Групата Геотехмин.Началото на събитието даде проф. Ивайло Копрев – Ректор на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, който приветства студентите и официалните гости и благодари на бизнеса за подкрепата, която оказва за общата кауза – растежът и развитието на  бъдещите инженери на България. На събитието присъстваха д-р инж. Иван Вутов- член на настоятелите на МГУ „Св. Иван Рилски“ и заместник-управител на Геотехмин АД и инж. Константина Градева Василева – корпоративен директор „Здраве, безопасност и околна среда“ на тазгодишния домакин на Деня на кариерата- Дънди Прешъс Металс.

„Всеки 8 от 10 студенти от МГУ са доволни от участието си в стажантските програми”, съобщи резултатите от проучване изпълнителният директор на Институт „Отворено общество – София“ Георги Стойчев. Той посочи, че рейтинговата система на университетите показва, че завършилите Минно-геоложкия университет имат много по-голям шанс да работят по специалността и да получават добра заплата в България. Младите специалисти в минния бранш имат втория за страната ни размер на осигурителния доход, посочи още той и изтъкна сътрудничеството между университета и бизнеса.

Специални гости на събитието бяха  възпитаници на МГУ, които разказаха от първо лице за своят успешен професионален път и реализация в минния сектор.

Инж. Сергей Михалев – главен инженер „Технически служби“ в ДПМ и гост-преподавател в МГУ, разкри повече за един от най-вдъхновяващите проекти, по които е работил и как е възможно дроновете да летят еднакво добре, както във въздуха, така и под земята.

“Ако сега трябваше да кажа нещо на студента Неделчо Елшишки, щях да го поздравя, че е избрал тази перспективна професия и че е останал в България”, отговори инж. Елшишки-  ръководител Обогатителна фабрика в „Асарел-Медет“ АД, на въпрос на водещия дискусията Михаил Дюзев от “Дарик радио”.

Заместник-директорът на Рудодобивния комплекс на Елаците-Мед АД- инж. Васил Шишков сподели за най-ценния урок, който е запомнил от студентските години и изтъкна, че за постигане на мечтаните успехи е нужно голямо желание и строга дисциплина.

Инж. Ченко Геров – управител на „Брезник Минералс“ ЕООД от групата на „Асарел-Медет“ АД разказа как вместо кариера в IT бизнеса е избрал минно-геоложките науки и сподели за опита си в чужбина, а инж. София Торолова – директор „Административни и социални дейности-Мирково“ в „Елаците-Мед“ АД изтъкна, че успехът върви ръка за ръка със стремежът за развитие и жаждата за нови знания.

Инж. Аница Николова – старши хидрогеолог и отговорен инженер „Съоръжение за съхранение на минни отпадъци“ в Дънди Прешъс Металс сподели, че причината да вземе решение да остане в България е било участие в стажантска програма на дружеството.

Екип от отдел „Човешки ресурси“ на Дънди Прешъс Металс, направи презентация на теми: „Как да направим добро CV?“ и „Как да се представим успешно на интервю за работа.

На фирмените щандове, разположени през Зала 3 в Иновационен форум „Джон Атанасов“, специалистите по човешки ресурси и комуникации на дружествата представиха възможностите за стаж в компаниите и отговориха на допълнителните въпроси на студентите.

В рамките на събитието МГУ „Св. Иван Рилски“ представи  своята иновативна, електронна платформа, която дава възможности от ново поколение както на студенти, така и на работодателите. Фокусът е върху специализираните работни места и стажове, разработена, а палитрата от възможности, които предлага модерната технология включва различни опции за филтриране, разнообразни справки, качване на видеа и др.

Ден на кариерното развитие в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ - 1
Ден на кариерното развитие в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ - 4
Ден на кариерното развитие в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ - 2
Ден на кариерното развитие в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ - 3