На 10 септември 2025 г., под звуците на студентския химн „Gaudeamus igitur“, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ тържествено откри академичната 2025/2026 учебна година във Филиал Кърджали. Сред официалните гости на събитието бяха видните представители на бизнеса г-н Дионисиос Котинис, изпълнителен директор на „Имерис Минералс България“ АД – гр. Кърджали, г-н Антон Белев – ръководител екология, здраве и безопасност на HUB югоизточна Европа към „Имерис Минералс България“ АД – гр. Кърджали, инж. Веселин Желев, оперативен директор в „ДПМ Крумовград“.
Проф. д-р Светлана Браткова – Зам.-ректор „Учебна дейност“ откри учебната година, като поздрави първокурсниците с приветствено слово от името на проф. д-р инж. Ивайло Копрев – Ректор на МГУ, подчертавайки значимостта на минното дело за съвременното общество.
На събитието присъстваха и доц. д-р Евгения Александрова – Зам.-декан на МТФ и Ръководител катедра „Разработване на полезни изкопаеми“, доц. д-р Анатолий Ангелов – Ръководител катедра „Инженерна геоекология“, доц. д-р Весела Петрова – Ръководител катедра „Икономика и управление“, доц. д-р Теодора Янкова – Ръководител катедра „Обогатяване и рециклиране на суровини“ и доц. д-р Елза Димова – Ръководител катедра „Математика и информатика, които посрещнаха своите първокурсници.
С емоционално приветствие към първокурниците се обърна инж. Веселин Желев, извървял пътя от студентската скамейка на МГУ до оперативен директор в „Дънди Прешъс Металс Крумовград“, който пожела на всички здрава и много успешна учебна година.
Кратка реч произнесе и председателят на Студентски съвет към МГУ, Филиал Кърджали – Танжу Керимов, спец. „Управление на ресурси и производствени системи“, който пожела на първокурсниците да бъдат смели, активни и единни през следващите четири години от своето обучение.
Поздравления по случай началото на академичната 2025/2026 учебна година бяха получени инж. Ирена Цакова, изпълнителен директор в „ДПМ Крумовград“ и инж. Сергей Атанасов, изпълнителен директор в „Горубсо – Мадан“ АД;
Ръководството на Филиала спази дългогодишната традицията и посрещна първокурсниците и членовете на академичната общност с хляб, сол и мед, като по този начин показа своите сърдечност и гостоприемност.