ПРИЕМ

Среща с Извънредния и Пълномощен Посланик на Република Казахстан

Ректорът на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ – проф. д-р инж. Ивайло Копрев проведе среща с Извънредния и Пълномощен Посланик на Република Казахстан в Република България – Н.Пр. Виктор Темирбаев

Перспективите за разширяване на връзките между Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ и висши учебни заведения от Република Казахстан с цел обмен на опит и добри практики, както и реализиране на съвместни проекти за академична мобилност, обсъдиха на официална среща ректорът на МГУ „Св. Иван Рилски“ – проф. д-р инж. Ивайло Копрев и Извънредния и Пълномощен Посланик на Република Казахстан в Република България – Н.Пр. Виктор Темирбаев.

В рамките на проведената среща проф. Копрев представи най-добрите практики и методи, използвани в обучението от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ – единствената държавна образователна и научна институция в България, осигуряваща научно обслужване и обучение на висококвалифицирани специалисти за нуждите на минерално-суровинния отрасъл.

„С нашата богата история и силна връзка с индустрията, ние постоянно се стремим да насърчаваме международното сътрудничество за да подобрим и развиваме образователните си програми и изследователски възможности. От своя страна Република Казахстан има дълга и богата традиция в минното дело и има важна роля в глобалната минна индустрия“ – заключи проф. Копрев.
Н. Пр. ВикторТемирбаев представи работата на Правителството на Република Казахстан за развитието на научната система и въвеждането на съвременни световни технологии, по-специално в областта на добива на природни ресурси.

Той подчерта значението на развитието на геоложката наука в контекста на наличието на богати недра в Казахстан. Освен това казахстанският дипломат информира за тазгодишното честване у нас на 125-годишнината на изтъкнатия геолог академик Канъш Сатпаев.

В заключение страните се договориха да поддържат работни контакти по всички въпроси, обсъдени по време на срещата.

4
3
2
1