ПРИЕМ

Студентката на МГУ „Св. Иван Рилски“ – Йоана Марковска, участва във форум „Булевард 2044“

Йоана Марковска – студент II курс, специалност „Хидрогеология и инженерна геология“, взе участие в БУЛЕВАРД 2044- първото делово събитие, с елементи на шоу, което се организира от списание BGLOBAL и се проведе на 27 юни 2024 г. в Интер експо център.

Събитието, което е петото от поредицата ПРЕДИ УТРЕШНИЯ ДЕН, представи визията на различни водещи експерти и утвърдени лидери от различни сфери – бизнеса, науката и изкуството, които направиха своята прогноза за бъдещето като представиха вижданията си за това как ще изглежда светът след 20 години и как да се подготвим за неговите предизвикателства.

По булеварда към бъдещето  се отправиха Владимир Грънчаров,  Еlektrick.me, Диана Стефанова, BrightCap Ventures, Траян Траянов, „Заедно в час“, Доброслав Димитров, „Империя онлайн“, Николай Андреев, VIVACOM, Антонина Кардашева, Фондация за развитие на Емоционалната интелигентност, Доминик Хамерс, „Геотехмин“, Милен Христов, „Електрохолд“ и фондация „Практикум“, Милена Стойчева, JA Bulgaria и др.

Изпълнителният директор на групата „Геотехмин“ – г-н Доминик Хамерс говори за бъдещето на минната индустрия, като заедно с него на сцената излезе и Йоана Марковска. „Предпоставка за успешен зелен преход е наличието на важни суровини – литий, редкоземни метали и други критични суровини като медта, без тях не можем“, каза Доминик Хамерс. Йоана Марковска допълни, че в близкото бъдеще има перспективи за добив на полезни изкопаеми от морските дъна. „В морските дъна рудата е с по-висока концентрация, отколкото на сушата. Технологията се развива драстично – ако през 90-те години дълбочината на добив достига до 300 м в наши дни е до 2000 метра, каза тя. Машините за извличане на руда от дъната са роботизирани, управлявани от навигационни системи, като извеждат добитата суровина до кораб на повърхността, където се произвежда концентратът. „Металите са нужни в редица индустрии, в домакинството, медицината и колкото и да искаме да ограничим тяхното използване, ежедневието ни е немислимо без тях. Добивът на метали няма да спре, тъй като вторичният добив чрез рециклирането на батерии и други материали не би бил достатъчен“, обобщи Йоана.

Благодарност за партньорството на Групата Геотехмин и поздравления за великолепното представяне на Йоана Марковска, с което доказа, че студентите на МГУ са знаещи и отговорни млади хора, с ясна визия за бъдещето.

DSC_9549
DSC_9411
DSC_9431
DSC_9362
DSC_9424

Важно за кандидат-студентите


Уважаеми кандидат-студенти, 
Отдел „Прием на студенти“ приема документи всеки работен ден от 08:00 до 16:30 часа без прекъсване, в събота и неделя от 08:00 до 15:00 часа!

Ще се затвори след 20 секунди