ПРИЕМ

Откриване на монумент на свети Иван Рилски и тържествено приобщаване на 70-тия юбилеен випуск в гилдията на миньорите и геолозите

На 19.10.2023 г. – в деня, в който почитаме паметта на нашия патрон и покровител на българския народ – свети Иван Рилски Чудотворец, Минно-геоложки университет (МГУ) тържествено отбеляза патронния си празник и откри новоизграден монумент на свети Иван Рилски.

Тържествената програма започна с официално откриване на монумента на най-големия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на минерално-суровинната индустрия, както и патрон на нашия Минно-геоложки университет. Той бе открит пред сградата на Ректората от проф. д-р инж. Ивайло Копрев – Ректор на МГУ и г-н Доминик Хамерс – Изпълнителен директор на Геотехмин ООД, като бе осветен от отец Павел от енорийската църква “Свето Възнесение Господне‘‘.

След това гостите на събитието се отправиха към аула “Максима”, където тържеството започна с внасяне на знамето. Церемонията беше водена от заместник-ректора по научноизследователската дейност на МГУ проф. дн инж. Ирена Григорова.

“Намираме се в един особен момент от историята на Минно-геоложкия университет, който носи своето седемдесетгодишно достолепие на единственото висше училище в България, утвърдено като център за подготовка на висококвалифицирани инженерни кадри в областта на проучването, добива и преработката на минерални и енергийни суровини”. Така започна словото си проф. д-р Ивайло Копрев – ректор на МГУ “Св. Иван Рилски‘‘.

“Нашият университет е значим и незаобиколим фактор, между чиито стени се дава знанието, стоящо в основата на благата на човечеството”, добави той.

“От праисторически времена до наши дни, минното дело е важна част от човешкото съществуване. Полезните изкопаеми са материалната основа и суровинната база на изграждането и развитието на човешката цивилизация. Историята на добива и преработката на суровини се е развивала, и се развива паралелно с историята на човешката цивилизация’’, каза ректорът.

“Наред с традиционния акт по приобщаване, уважаеми млади колеги, придобивате привилегията да станете членове на една от най-благородните професии – тази, която осигурява топлината, светлината и благоденствието на човешката цивилизация”. Така приветства новопостъпилите студенти проф. Ивайло Копрев.

Водосветът по приобщаване на първокурсниците бе отслужен от отец Павел от енорийската църква “Свето Възнесение Господне‘‘. За всяка една от специалностите на трите факултета на МГУ имаше по един представител първокурсник, който се включи в произнасянето на клетвата по приобщаване към гилдията на миньорите и геолозите, отпи от празничното вино и получи своята студентска книжка .

Сред официалните гости на събитието бяха Димитър Здравков – съветник по образованието на президента на Република България; министърът на енергетиката Румен Радев; проф. Генка Ташкова-Петрова – заместник-министър на образованието и науката;  Г-н Станислав Станков – директор дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“; инж. Драгомир Драганов – председател на управителния съвет на Българската минно-геоложка камара, и изпълнителен директор на „Елаците-мед“; Иван Михайлов – главен изпълнителен директор на Американската търговска камара; проф. д-р Клаус-Дийтер Барбкнехт – Ректор на Технически университет „Минна Академия“ Фрайберг, както и ректори на висши учебни заведения от цялата страна.

Поздравителен адрес от президента на Република България бе изчетен от съветника му по образование – г-н Димитър Здравков.

“Това е много сериозен период – 70 години означават традиции, утвърдени практики; означават стабилност, последователност, устойчивост на този процес на преподаване, на утвърждаване – както на научно познание, така и прехвърлянето му към следващото поколение, към Вас‘‘, каза министърът на енергетиката Румен Радев.

От името на Министерството на образованието и науката – проф. Генка Ташкова-Петрова се обърна към първокурсниците с думите: „Позволете ми да Ви приветствам с добре дошли в лоното на бъдещите инженери. Може би днес не съзнавате, че бъдещето на енергетиката утре ще бъде във Вашите ръце. Вие ще сте хората, които ще прокарат новите технологии, които все още не си представяме и не познаваме, Вие ще сте хората, които ще предложите новите технологични решения“.

Ирена Цакова, директор “Разрешителни и правни дейности“ за минните дружества на “Дънди прешъс металс“ в България, представи инициативата на компанията за нов проект – създаване на фонд за иновации на стойност 50 000 лв., в който всички студенти, докторанти и млади преподаватели могат да участват със своите иновативни идеи, които да подпомогнат развитието на зеления преход.

На събитието бяха раздадени десет стипендии на отличници от трите факултета на МГУ. Те бяха връчени от Георги Вълканов – член на борда на Съвета на директорите на “Минстрой холдинг“ АД.

Г-н Доминик Хамерс, връчи от името на Групата ГЕОТЕХМИН 15 стипендии за отличилите се студенти през академичната 2023/2024 година!

010
028
027
033
045
003
029
037
049
013
030
038
viber_image_2023-10-20_09-43-50-902
026
031
043
viber_image_2023-10-20_09-43-49-916