ПРИЕМ
Проект на храм „Св. Иван Рилски"

Проект на храм „Св. Иван Рилски“

Уважаеми колеги, партньори и приятели,

Академичното ръководство на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски” инициира кампания за събиране на средства за изграждане на малък православен храм в кампуса на университета.

Параклисът ще носи името на небесния закрилник и покровител на българския народ, на минерално-суровинната индустрия и на Минно-геоложки университет “Св. Иван Рилски”.

Проектът на храма е изготвен, като за реализирането му са необходими 130 000 (сто и тридесет хиляди) лв. В сумата са включени изработка, доставка и монтаж на напълно завършен параклис с необходимите елементи: кръст от масивен бронз, камбана от масивен бронз, мраморни плочи, мраморен плот на абсидната стена, овална отваряема дървена дограма, цветно стъкло, стенопис на Св. Богородица в Абсидата, антична керемида, декоративна тухла и фризове.

Вярваме, че ще успеем да съберем необходимата сума в рамките на следващите месеци, за да изградим храма през настоящата година, а през следващата, когато отбелязваме 70-тия Юбилей на МГУ, да можем да го осветим, както повелява канона.

Проект на храм „Св. Иван Рилски"

Вярвам, че в този момент думите на Св. Иван Рилски, част от завета му, чиито препис е съхраняван в библиотеката на Рилския манастир – „…бъдете единни и имайте мир помежду си…”, имат най-висока стойност за общността на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски” и заедно ще успеем да изградим тази православна светиня!

11.04.2022 г.
гр. София

С уважение,

Проф. д-р инж. Ивайло Копрев

Ректор на МГУ „Св. Иван Рилски“