Проект на храм „Св. Иван Рилски"

Проект на храм „Св. Иван Рилски“

Уважаеми колеги, партньори и приятели,

Академичното ръководство на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски” инициира кампания за събиране на средства за изграждане на малък православен храм в кампуса на университета.

Параклисът ще носи името на небесния закрилник и покровител на българския народ, на минерално-суровинната индустрия и на Минно-геоложки университет “Св. Иван Рилски”.

Проектът на храма е изготвен, като за реализирането му са необходими 130 000 (сто и тридесет хиляди) лв. В сумата са включени изработка, доставка и монтаж на напълно завършен параклис с необходимите елементи: кръст от масивен бронз, камбана от масивен бронз, мраморни плочи, мраморен плот на абсидната стена, овална отваряема дървена дограма, цветно стъкло, стенопис на Св. Богородица в Абсидата, антична керемида, декоративна тухла и фризове.

Вярваме, че ще успеем да съберем необходимата сума в рамките на следващите месеци, за да изградим храма през настоящата година, а през следващата, когато отбелязваме 70-тия Юбилей на МГУ, да можем да го осветим, както повелява канона.

Проект на храм „Св. Иван Рилски"

Проект на храм „Св. Иван Рилски”

Набирателна сметка за изграждане на православен храм „Св. Иван Рилски” към Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски”, гр. София.

Титуляр: МГУ „ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД

IBAN:BG 04 BPBI 7940 1044 2151 03

BIC BPBIBGSF

Банка: ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ АД

Вярвам, че в този момент думите на Св. Иван Рилски, част от завета му, чиито препис е съхраняван в библиотеката на Рилския манастир – „…бъдете единни и имайте мир помежду си…”, имат най-висока стойност за общността на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски” и заедно ще успеем да изградим тази православна светиня!

11.04.2022 г.
гр. София

С уважение,

Проф. д-р инж. Ивайло Копрев

Ректор на МГУ „Св. Иван Рилски“