ПРИЕМ
Участие във виртуалното осмо издание на „Базар на професиите“ 1

Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ взе участие във виртуалното осмо издание на „Базар на професиите“

На 26 и 27 ноември 2021 г. се проведе осмото издание на „Базар на професиите“, организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ бе сред 15-те организации с визия за бъдещето, а специалните гости представиха увлекателно 30 професии, които ще са ключови в следващите години. Повече от 2000 зрители проследиха „на живо“ разговорите на професионалистите, като най-голям интерес привлякоха професиите от света на информационите и новите технологии – специалист киберсигурност, облачен инженер и разработчик на видео игри; VR, business intelligence и роботика.

Любопитна за децата и младежите се оказа професията на геолога, която бе представена от гл. ас. д-р Николай Христов, катедра „Геология и проучване на полезни изкопаеми“. Той насърчи децата да изучават и пазят планетата ни, като сподели, че работата на един геолог е изключително важна за обогатяването на знанията за Земята, нейните природни богатства и отговорността към тях.

“Семената, които посяваме с Базара на професиите, разцъфтяват – първите участници от преди 7-8 години вече са студенти в съзнателно избрани университети и специалности. Щастливи сме, че Българската Мрежа, заедно с все повече компании-участници, отново има възможност да срещне младите хора с толкова всеотдайни професионалисти и да им помогне с избора на професионален път. Тези срещи са удовлетворяващи и зареждащи и за споделящите и за младежите.”,  споделиха организаторите на Базара на професиите.

Събитието не само затвърди позицията си на най-голямото изложение за кариерно ориентиране на деца и младежи в ученическа възраст, но се оказа интересно и за трудно впечатляващата се аудитория от възрастова група между 18 и 24 години. „Базар на професиите“ и тази година включваше срещи с експерти, гостуващи в истинско професионално студио, организирано за събитието в ТехноМеджикЛенд, видео разходки в компаниите участници и дискусионни разговори за бъдещето на професиите с участието на утвърдени специалисти. Интервютата и дискусиите водиха убедително младите журналисти от TeenStation Яна Панайотова Пеева, Яна Ц. Пеева и Димитър Фердинандов.

Тази година в „Базар на професиите” участват организациите Асарел-Медет, Българско школо, ДЗИ, Инвестор Медия Груп, Кауфланд, Лидл, Минно-геоложки университет, ОББ, Овергаз, Солвей Соди, Софийски Университет, ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3, ТехноЛогика, Транспрес, Фесто производство, VMware.

Пълното качествено съдържание с всички представяния, видеа и дискусии можете да намерите на на страницата на „Базар на професиите“ в сайта на Българската мрежа и в профилите на Мрежата във FB и YouTube.

Участие във виртуалното осмо издание на „Базар на професиите“ 2