ПРИЕМ

Освещаване на Православен храм „Св. Иван Рилски“ на МГУ „Св. Иван Рилски“

На 12.06.2023 г., по случай 70 годишния юбилей на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, тържествено беше осветен Православен храм „Св. Иван Рилски“, в кампуса на МГУ „Св. Иван Рилски“.Новоизграденият православен храм, носи името на небесния закрилник и покровител на българския народ, на минерално-суровинната индустрия и на Минно-геоложкия университет – св. Иван Рилски.

Църковният ритуал беше проведен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит и от Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител.

След освещаването на храма епископ Поликарп отправи поздравление към ректора на МГУ „Св. Иван Рилски“ проф. д-р инж. Ивайло Копрев, към кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, към кметовете на общини, посланиците, присъстващи на събитието, към ректорите и настоятелите на МГУ „Св. Иван Рилски“, към представителите на компаниите от минерално-суровинната и енергийна индустрии, с които МГУ си сътрудничи, към членовете на академичната колегия на МГУ – преподаватели, студенти, докторанти и служители и към всички гости. Той изказа благодарност от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит към всички, които са се потрудили за изграждането на този храм.

Храмът е реализиран изцяло с дарителски средства, като сред най-изявените благодетели са групата „Геотехмин“, „Минстрой холдинг“ АД, „Дънди Прешъс Металс“ и „Асарел Медет“ АД.

Стенописите в храма са дело на зографите – Елеонора Караиванска, Галин Паскалев и Ясен Иванчев.

Церемонията завърши с танцов спектакъл на национален фолклорен ансамбъл „Българе“ и тържествен коктейл.

https://bta.bg/bg/galleries/bulgaria/220241