ПРИЕМ

Музеят по геология и палеонтология при Минно-геоложкия университет гостува в Националния природонаучен музей

На 20.09.2022 г. във фойето на Националния природонаучен музей при БАН беше открита изложбата “#ВижНевижданото: Зората на човечеството”. Тя бе открита от министъра на културата проф. Велислав Минеков, от директора на музея проф. Павел Стоев, от нейния куратор проф. Николай Спасов и от доц. Ина Анева, ръководител направление “Биоразнообразие, биоресурси и екология” в БАН в присъствието на доц. д-р Борис Вълчев, декан на Геологопроучвателния факултет при Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски“.

Изложбата е реализирана от екип на НПМ-БАН под ръководството на проф. д-р Николай Спасов, със съдействието на Националния археологически институт с музей при БАН и Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”. Музеят по геология и палеонтология участва със скулптурни модели, представящи отделни етапи от историята на човешкия род.

Експозицията е втората от серията временни изложби, представящи непоказвани досега образци от научните колекции на НПМ-БАН. Тя е свързана с палеоантропологичните открития, направени в страната ни и на Балканите през последните 15 години – находки, които променят представите ни за първите стъпки на човечеството – както тези на предчовеците, стоящи в началото на човешката еволюционна линия, така и на първите съвременни хора, населили Европа.

MIN_8866

Снимки: БТА, Цветомир Петров

MIN_8843

Снимки: БТА, Цветомир Петров

MIN_8810

Снимки: БТА, Цветомир Петров

MIN_8793

Снимки: БТА, Цветомир Петров