ПРИЕМ

Астрономията в България – Публична лекция на гл. ас. д-р Милен Минев

Публична лекция на гл. ас. д-р Милен Минев

На 13 декември 2023 г. от 13.30 ч. в зала 274 на Геологопроучвателния факултет гл. ас. д-р Милен Минев от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория – БАН, ще изнесе лекция, посветена на най-новия телескоп в НАО „Рожен“. Поканват се всички интересуващи се студенти, докторанти и преподаватели.

Новият 1,5-м телескоп в НАО „Рожен“

На най-новата придобивка на учените от Института по астрономия с НАО – 1,5-м телескоп „AZ 1500“ е посветена лекцията на гл. ас. д-р Милен Минев. Неговото изграждане – от първата копка до построяването на съоръжението и пускането му в експлоатация на 1 юли 2023 г. – продължи две години.

Телескопът е произведен от австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH и бележи най-успешния етап от осъществяването на проекта РАЦИО (Регионален астрономически център за изследвания и образование), финансиран по Националната пътна карта за научна инфраструктура (2020-2027), координирана от Министерството на образованието и науката. Наблюденията на новото съоръжение се осъществяват без присъствието на оператор и в напълно автоматизиран режим. Оптичната система на телескопа се състои от три огледала с изключително прецизна компютърна система за насочване, която елиминира отклоненията и необходимостта от допълнителни корекции.

Сред първите изображения на космически обекти, заснети с новия 1,5-м телескоп в НАО Рожен са снимки на планетата Юпитер и на звезди, мъглявини, галактики, звездни купове и образувания от междузвезден газ и прах като известните „Стълбове на сътворението“ в мъглявината Орел на съзвездието Змия.

Ще бъде показан 12-минутният документален филм „Новият телескоп“ на журналиста Димитър Сотиров и оператора Валентин Паскалев за изграждането и официалното откриване на съоръжението в НАО „Рожен“.

Лекторът