logo    БГ
БГ  EN

WWW www.mgu.bg

НОВИНИ

05.06.2021

Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ е сред основателите на пчелин на Българската мрежа по повод Световния ден на околната среда

10 компании осиновяват общи кошери в подкрепа на българските пчелари и за възстановяване на екосистемата


На 05 юни 2021г., Световният ден на околната среда (World Environment Day, WED), Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, заедно с други отговорни компании, ще положи началото на създаването на общ пчелин на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Съвместното осиновяване на два кошера към платформата „Истински мед“ ще подпомогне директно българските пчелари и каузата на пчелите.

Спасяването на пчелите е буквално жизненоважно за възстановяването и функционирането на екосистемата и за живота на Земята. По информация на Програмата на ООН за околната среда, пчелите са сред най-ценните опрашители на планетата. Близо 90% от всички диви цъфтящи видове зависят изцяло или отчасти от опрашването от животни, както и 75% от световната реколта и 35% от общите земеделски площи.

Ето защо компаниите-членове на Българската мрежа: Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, заедно с Асарел-Медет, АЕЦ Козлодуй, Делойт, Kaufland България, КонтурГлобал Марица Изток 3, Овергаз, Пощенска банка, ТехноЛогика, както и AresGas, обединяват своите усилия за създаване на собствен пчелин с два общи кошера. Ефектът от осиновяване на един кошер годишно е 25 кг. мед, 60,000 нови пчели и 360 млн. опрашени цветове. „Възстановяването на екосистемата“, каквато е и темата на WED тази година, е достъпен ангажимент на всеки отделен човек и компания, а съвместните усилия могат да допринесат за промяната, която искаме да видим. Статистиките показват, че времето за отлагане е приключило, живеем във времето на активните действия, които трябва да предприеме това поколение, каквото е и мотото на WED 2021 #GenerationRestoration.

Сертификати

dd

Проекти и партньори

dd
LogoТел.
02 8060 208Facebook Twitter