logo    БГ
БГ  EN

WWW www.mgu.bg

НОВИНИ

27.05.2021

УЧАСТИЕ НА МИННО-ГЕОЛОЖКИ УНИВЕРСИТЕТ В СОФИЙСКИ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА

И тази година Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ бе част от вълнуващото събитие Софийски фестивал на науката, по време на което наши преподаватели представиха изключително завладяващо и достъпно през широкота публиката свои теми и разработки.

Гл. ас. д-р Господинка Гичева се включи от далечна Япония да за да разкаже какво са биосензорите и какви възможности предлагат да следим в реално време здравословното си състояние, спомагайки ранното диагностициране на редица метаболитни заболявания, както и проследяването на хронични състояния като диабет.

Екипът на катедра „Инженерна геоекология“ с ръководител доц. д-р Анатолий Ангелов, предизвика интереса на посетителите и медиите с модел на растителна микробна клетка горивна клетка – технология за възобновяема енергия, която освен че генерира електричество от отпадни води ги и пречиства.

Доц. д-р Аспарух Камбуров и ас. Марин Евгениев от катедра „Маркшайдерство и геодезия“ организираха работилница, в която чрез VR очила всеки желаещ успя да се потопи в необятния свят на рудниците, сгради и различните съоръжения и създаде собствен 3D модел.

В последния ден на фестивала катедра „Сондиране, добив и транспорт на нефт и газ“ представи горивни клетки, произвеждащи водород за производство на електрическа енергия.
Сертификати

dd

Проекти и партньори

dd
LogoТел.
02 8060 208Facebook Twitter